تعداد نشریات | 27 |
تعداد شمارهها | 566 |
تعداد مقالات | 5,825 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,163,935 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,461,995 |
تأثیر مکملسازی کوتاهمدت آب گوجه فرنگی بر برخی شاخصهای آسیب عضلانی و پروتئین واکنشگر C فوتبالیستهای جوان مرد | ||
پژوهش در علوم زیستی و فعالیت بدنی | ||
مقاله 4، دوره 4، شماره 6، فروردین 1396، صفحه 31-41 اصل مقاله (625.27 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22111/rbpa.2017.5101 | ||
نویسندگان | ||
جواد وکیلی1؛ سعید دباغ نیکوخصلت2؛ جاوید نوری ![]() | ||
1استادیار، دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
2دانشیار، دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تبریز، تبریز،ایران | ||
3کارشناس ارشد تغذیه ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده زمینه و هدف: گونه های واکنش پذیر اکسیژن در پاسخ به ورزشها و تمرینات شدید و طولانی مدت، مثل تمرینات فوتبال تولید میشوند که متعاقب آن آسیب عضلانی را به همراه دارد. بنابراین استفاده از از مکمل های دارای آنتی اکسیدان می تواند از فشار اکسایشی و آسیب عضلانی ناشی از این گونه تمرینات بکاهد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر مکمل سازی دو هفته ای آب گوجه فرنگی بر شاخص های آسیب عضلانی (کراتینکیناز و لاکتات دهیدروژناز) و پروتئین واکنشگر C در فوتبالیستهای جوان مرد بود. روششناسی: از بین فوتبالیست های دسته یک پسر جوان 28 نفر (با میانگین سن 85/0 ± 30/17 سال، وزن 75/6 ± 30/67 کیلوگرم، قد 80/4 ± 30/178 سانتیمتر و درصد چربی 14/2 ± 3/5)، به صورت نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 14 نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. پروتکل آزمون تحقیق حاضر شامل یک آزمون توان بی هوازی (آزمون Rast) و دوی کوپر (12 دقیقه دویدن) بود که با فاصله استراحت 30 دقیقه ای قبل و بعد از دو هفته مکمل سازی اجرا شد. آزمودنی های گروه تجربی روزانه مقدار 320 میلیلیتر آب گوجه فرنگی را در دو وعده، در روزهای تمرین یک ساعت قبل از تمرین و یکبار هم قبل از شام و در روزهای غیر تمرین در دو وعدۀ قبل از صبحانه و شام مصرف کردند و گروه کنترل هم فقط همراه گروه تجربی به تمرینات منظم خود ادامه دادند. نمونه های خونی در چهار مرحله قبل و بعد از آزمونهای عملکردی قبل و بعد از دوره مکمل سازی در کل چهار بار برای تعیین غلظت شاخصهای آسیب عضلانی مانند کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز و پروتئین واکنشگر C جمعآوری شد. یافته ها: نتایج نشان داد که مکمل سازی کوتاه مدت آب گوجه فرنگی (320 میلیلیتر در روز) باعث کاهش شاخص های آسیب عضلانی در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل شده است که این کاهش از لحاظ آماری فقط در شاخص کراتین کیناز معنی دار بوده است (050/0= P) و لاکتات دهیدروژناز معنی دار نبوده است (125/ 0=P). همچنین دو هفته مکمل سازی باعث کاهش شاخص پروتئین واکنشگر C نشده است (402/0= P). نتیجه گیری: مکمل آب گوجه فرنگی می تواند باعث کاهش آسیب عضلانی ناشی از رقابت فوتبال در فوتبالیست های جوان شود بنابراین پیشنهاد می شود که در کنار تمرینات روزانه و رژیم غذایی برای کاهش آسیب عضلانی با احتیاط استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آب گوجه فرنگی؛ آسیب عضلانی؛ پروتئین واکنشگر C؛ فوتبالیست | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 231 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 182 |