
تعداد نشریات | 32 |
تعداد شمارهها | 757 |
تعداد مقالات | 7,326 |
تعداد مشاهده مقاله | 12,142,301 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,292,009 |
بررسی تاثیر مصرف نهادهها بر تخلیه منابع زمین و پتانسیل آسیب آلایندههای زیست محیطی در شرایط اقلیمی گرگان و زاهدان | ||
مخاطرات محیط طبیعی | ||
مقاله 11، دوره 11، شماره 31، خرداد 1401، صفحه 193-206 اصل مقاله (1007.77 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22111/jneh.2022.39174.1827 | ||
نویسندگان | ||
محسن نوری1؛ سلیم فرزانه2؛ علیرضا شهریاری* 3؛ رئوف سید شریفی4 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل | ||
2استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل | ||
3دانشیار، گروه فضای سبز، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان | ||
4استاد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل | ||
چکیده | ||
امروزه به دنبال توسعه کشاورزی، نگرانیهایی در مورد پیامدهای نامطلوب زیستمحیطی مانند آلودگی آب، خاک، هوا، کاهش حاصلخیزی، فرسایش خاک و تخلیه منابع بر پایه استفاده از نهادههای غیرقابل تجدید بوجود آمده است که نیازمند چاره اندیشی در این باره است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مصرف نهادهها بر تخلیه منابع زمین و پتانسیل آسیب آلایندههای زیست محیطی، طی سال زراعی 99-1398 در دو شهرستان گرگان و زاهدان انجام شد. در این پژوهش مصرف سوخت گازوئیل، آب، کود ورمیکمپوست، مصرف نانو کلات کود نیتروژن، نانو کلات کود فسفر و نانو کلات کود پتاسیم، و مصرف کامل کود شیمیایی (از منبع اوره، سوپر فسفات تریپل و سولفات پتاسیم) به عنوان نهادههای ورودی مستعد آسیب به محیط زیست در نظر گرفته شدند. به طور کلی به ازای تولید یک تن علوفه خرفه، شهرستان گرگان به دلیل مصرف کمتر نهادهها در تمامی بخشهای اثر بارهای محیطی کمتری نسبت به شهرستان زاهدان ایجاد میکند. بر اساس نتایج شاخص نهایی میتوان نتیجه گرفت که از بین گروههای تأثیر، گروه تأثیر گرمایش جهانی با مقدار 819/5 کیلوگرم معادل با کیلوگرم CO2 در شهرستان زاهدان و مقدار 814/5 کیلوگرم معادل با کیلوگرم CO2 در شهرستان گرگان در تولید یک تن علوفه خرفه نسبت به سایر اثرات دارای پتانسیل آسیب زیست محیطی بیشتری میباشد، پس از آن نیز تخلیه منابع فسیلی به میزان 489/4 مگاژول بر کیلوگرم (کیلوگرم معادل نفت خام) در هر دو شهرستان زاهدان و گرگان دارای پتانسیل آسیب زیست محیطی است. بر اساس نتایج ارزیابی شاخص زیستمحیطی (Eco-X) و شاخص تخلیة منابع (RDI) به ازای تولید یک تن علوفه خرفه، شهرستان زاهدان شاخص زیستمحیطی (819/5 = Eco-X) بالاتری را نسبت به شهرستان گرگان (814/5 = Eco-X) نشان داد و فشارهای محیطی بیشتری ایجاد کرد. اما شاخص تخلیة منابع (RDI) با توجه به در نظر گرفتن بازه زمانی هدف 100 ساله به معنای مدت زمانی که پیشبینی میشود منبع مورد نظر در دسترس باشد، برای شهرستان زاهدان به میزان (677/7 = RDI) و برای شهرستان گرگان به میزان (945/5 = RDI) محاسبه گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
تخلیۀ منابع فسیلی؛ تغییرات اقلیمی؛ شاخص Eco-X؛ گرمایش جهانی؛ یک تن علوفه | ||
مراجع | ||
اسدی، حسین علی.، حسندخت، محمدرضا.، دشتی، فرشاد. (1385). مقایسه ترکیب اسیدهای چرب، اگزالیک اسید و عناصر معدنی بذر و برگ ارقام خرفه ایرانی (Portulaca oleracea L.) با نمونه خارجی. علوم و صنایع غذایی ایران، ۳(۱۰)، ۵۵-49. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=71166
ببران، صدیقه.، هنربخش، نازلی. (1386). تغییر اقلیم، گرمایش زمین، بزرگترین چالش زیست محیطی قرن بیست و یکم. پژوهشکده تحقیقات استراتژیک، گروه پژوهشی مطالعات بینالملل، صفحه 19. https://www.gisoom.com/book/1445290 /
جوادی، حامد.، رضوانی مقدم، پرویز.، ثقهالاسلامی، محمد جواد.، موسوی، غلامرضا. (۱۳۹۶). بررسی اثر تراکم و تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد خرفه (Portulaca oleracea L.). نشریه پژوهشهای زراعی ایران، ۱۵(۱)، 123-113. https://dx.doi.org/10.22067/gsc.v15i1.44444
دهقانی، محمد هادی. (1387). راهنمای کیفیت هوا: مبانی هواشناسی و آلودگی هوا (جلد 1). انتشارات غاشیه، تهران، ایران، 390 صفحه. https://www.gisoom.com/book/1587423/
رحیمی، زینب.، کافی، محمد.، نظامی، احمد.، خزاعی، حمیدرضا. (1390). تأثیر سطوح شوری و سیلیسیم بر برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی خرفه (Portulaca oleracea L.). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 27(3)، 374-359. https://dx.doi.org/10.22092/ijmapr.2011.6369
شائمیبرزکی، اکبر.، حبیبینوخندان، مجید. (1388). گرمایش جهانی: پیامدهای زیستی- اکولوژیکی. انتشارات ترجمان خرد، مشهد، ایران، 216 صفحه. https://www.gisoom.com/book/1611992/
کافی، محمد.، رحیمی، رحیم. (1389). بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات جوانهزنی گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.). پژوهشهای زراعی ایران، 8(4)، 621-615. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=146652
کوچکی، علیرضا. (1373). کشاورزی و انرژی (نگرشی اکولوژیک). انتشارات دانشگاه فردوسی، چاپ اول، 240 صفحه. https://www.gisoom.com/book/1100239/
کوچکی، علیرضا. و نصیری محلاتی، مهدی. (1387). تاثیر تغییر اقلیم همراه با افزایش غلظتCO2 بر عملکرد گندم در ایران و ارزیابی راهکارهای سازگاری. مجله پژوهش های زراعی ایران، 6، 153-139. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=92421
کوچکی، علیرضا.، کمالی، غلامعلی. (1389). تغییر اقلیم و تولید گندم دیم در ایران. مجله پژوهشهای زراعی ایران، 8، 520-508. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=146224
میرحاجی، حمزه.، خجستهپور، مهدی.، عباسپور فرد، محمدحسین. (1392). بررسی تأثیرات زیستمحیطی تولید گندم منطقۀ مرودشت در ایران. نشریه محیط زیست طبیعی، 66(2)، 232-223. https://dx.doi.org/10.22059/jne.2013.35859
یوسفیان قهفرخی، حبیب الله.، ابدالی مشهدی، علیرضا.، بخشنده، عبدالمهدی.، لطفی جلال آبادی، امین. (۱۳۹۶). بررسی اثر مواد جاذب الرطوبه، کودهای آلی و شیمیایی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی خرفه (Portulaca oleracea L.) در منطقه اهواز. مجله فرآیند و کار کرد گیاهی، 4(۱۳)، 96-87. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=299891
Amiri, Z., Asgharipour, M.R., Campbell, D.E., Armin, M. (2019). A sustainability analysis of two rapeseed farming ecosystems in Khorramabad, Iran, based on emergy and economic analyses. Journal of Cleaner Production, 226, pp 1051-1066. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.04.091 Amiri, Z., Asgharipour, M.R., Campbell, D.E., Armin, M. (2020). Extended exergy analysis (EAA) of two canola farming systems in Khorramabad, Iran. Agricultural Systems, http://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102789 Auer, J., Bey, N., Schäfer, J.M. (2017). Combined life cycle assessment and life cycle costing in the Eco-CareMatrix: A case study on the performance of a modernized manufacturing system for glass containers. Journal of Cleaner Production, 141, pp 99-109. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.08.096 Bakhtiari, A.A., Hematian, A., Sharifi, A. (2015). Energy analyses and greenhouse gas emissions assessment for saffron production cycle. Environmental Science and Pollution Research, 22(20), pp 16184-16201. https://doi.org/10.1007/s11356-015-4843-6 Biswas, W.K., Barton, L., Carter, D. (2008). Global warming potential of Wheat production in Western Australia: a life cycle assessment. Water and Environment Journal, 22, pp 206-216. http://dx.doi.org/10.1111/j.1747-6593.2008.00127.x Brentrup, F., Kusters, J., Kuhlmann, H., Lammel, J. (2004). Environmental impact assessment of agriculture production systems using the life cycle assessment methodology. I. Theoretical concept of a LCA method tailored crop production. European of Agronomy Journal, 20, pp 247-264. https://doi.org/10.1016/S1161-0301(03)00024-8 Kropp, I., Nejadhashemi, A.P., Deb, K., Abouali, M., Roy, P.C., Adhikari, U., Hoogenboom, G. (2019). A multi-objective approach to water and nutrient efficiency for sustainable agricultural intensification. Agricultural Systems, 173, pp 289-302. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2019.03.014 Damm, A., Greuell, W., Landgren, O., Prettenthaler, F. (2017). Impacts of +2 °C global warming on winter tourism demand in Europe. Climate Services, 7, pp 31-46. https://doi.org/10.1016/j.cliser.2016.07.003 Esmaeilzadeh, S., Asgharipour, M.R., Khoshnevisan, B. (2020). Water footprint and life cycle assessment of edible onion production-A case study in Iran. Scientia Horticulturae, 261, pp 108925. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108925 IPCC. (2013). Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Stocker, T.F., D. Qin, G-K. Plattner, M. Tingor, S.K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex and P.M. Midgley (Eds).]. Cambridge University Press Cambridge. United Kingdom and New York, NY, USA, 1535 pp. http://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/ IPCC. (2014). Climate change 2014 synthesis report summary chapter for policymakers. Ipcc 31. https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/AR5_SYR_FINAL_SPM.pdf Jafari, M., Asgharipour, M.R., Ramroudi, M., Galavi, M., Hadarbadi, G. (2018). Sustainability assessment of date and pistachio agricultural systems using energy, emergy and economic approaches. Journal of cleaner production, 193, pp 642-651. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.05.089 Kylili, A., Christoforou, E., Fokaides, P.A. (2016). Environmental evaluation of biomass pelleting using life cycle assessment. Biomass Bioenergy, 84, pp 107-117. http://dx.doi.org/10.1016/j.biombioe.2015.11.018 MacWilliam, S., Wismer, M., Kulshreshtha, S. (2014). Life cycle and economic assessment of Western Canadian pulse systems: the inclusion of pulses in crop rotations. Agricultural Systems, 123, pp 43-53. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2013.08.009 Manfredi, M., Vignali, G. (2014). Life cycle assessment of a packaged tomato puree: A comparison of environmental impacts produced by different life cycle phases. Journal of Cleaner Production, 73, pp 275-284. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.10.010 Mardani Najafabadi, M.M., Ziaee, S., Nikouei, A., Borazjani, M.A. (2019). Mathematical programming model (MMP) for optimization of regional cropping patterns decisions: A case study. Agricultural Systems, 173, pp 218-232. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2019.02.006 Moudrý Jr, J., Jelínková, Z., Plch, R., Moudrý, J., Konvalina, P., Hyšpler, R. (2013). The emissions of greenhouse gases produced during growing and processing of wheat products in the Czech Republic. Journal of Food Agriculture and Environment, 11(1), pp 1133-1136. https://www.researchgate.net/publication/281545238_The_emissions_of_greenhouse_gases_produced_during_growing_and_processing_of_wheat_products_in_the_Czech_Republic Nabavi-Pelesaraei, A., Rafiee, S., Mohtasebi, S.S., Hosseinzadeh-Bandbafha, H., Chau K.W. (2018). Integration of artificial intelligence methods and life cycle assessment to predict energy output and environmental impacts of paddy production. Science of the Total Environment, 631-632, pp 1279-1294. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.03.088 Nemecek, T., Dubois, D., Huguenin-Elie, O., Gaillard, G. (2011). Life cycle assessment of Swiss farming systems: I. Integrated and organic farming. Agricultural Systems, 104(3), pp 217-232. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2010.10.002 Nikkhah, A., Taheri-Rad, A.R., Khojastehpour, M., Emadi, B., Khorramdel, S. (2015). Environmental impacts of peanut production system using life cycle assessment methodology. Cleaner Production, 92, pp 84-90. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.12.048 Oliviera, J.V., Cohen, J.C.P., Pimente, M., Touringo, H.L.Z., Lobo, A., Sodre, G., Abdala, A. (2020). Urban climate and environmental perception about climate change in Belém, Pará, Brazil. Urban Climate, 31, pp 100579. https://doi.org/10.1016/j.uclim.2019.100579 Prechsl, U.E., Wittwer, R., Van der Heijden, M.G., Lüscher, G., Jeanneret, P., Nemecek, T. (2017). Assessing the environmental impacts of cropping systems and cover crops: Life cycle assessment of FAST, a long-term arable farming field experiment. Agricultural Systems, 157, pp 39-50. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.06.011 Rafiee, S., Khoshnevisan, B., Mohammadi, I., Aghbashlo, M., Mousazadeh, H., Clark, S. (2016). Sustainability evaluation of pasteurized milk production with a Life Cycle Assessment approach: An Iranian case study. Science of the Total Environment, 562, pp 614-627. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.04.070 Sahle, A., Potting, J. (2013). Environmental life cycle assessment of Ethiopian rose cultivation. Science of the Total Environment, 443, pp 163-172. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2012.10.048 Tzilivakis, J., Warner, D.J., May, M., Lewis, K.A., Jaggard, K. (2005). An assessment of the energy inputs and greenhouse gas emissions in sugar beet (Beta vulgaris) production in the UK. Agricultural Systems, 85(2), pp 101-119. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2004.07.015 Valiante, D., Sirtori, I., Cossa, S., Corengia, L., Pedretti, M., Cavallaro, L., Boccardelli, A. (2019). Environmental impact of strawberry production in Italy and Switzerland with different cultivation practices. Science of the Total Environment, 664, pp 249-261. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.02.046 Yue, D., Pandya, S., You, F. (2016). Integrating hybrid life cycle assessment with multi-objective optimization: a modeling framework, Environmental Science & Technology, 50, pp 1501-1509. https://doi.org/10.1021/acs.est.5b04279. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 682 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 579 |